Σκούφια από κουβάριskylosbas

Τα σκυλιά της οικογένειας των σπάνιελ (ανεξαρτήτως μεγέθους) είναι γνωστά εδώ και αιώνες. Τα κάβαλιερ, όμως, είναι μπερδεμένη υπόθεση. Η σκούφια τους κρατάει από ένα μπερδεμένο κουβάρι. Σύμφωνα με μια θεωρία, το κάβαλιερ προέκυψε από τη διασταύρωση ενός κοκκινόλευκου σπάνιελ από τη Μάλτα ή την Ιταλία με έναν τύπο σπάνιελ από την Άπω Ανατολή. Το ειδύλλιο αυτό τοποθετήστε το τον 13ο αιώνα, παρακαλώ, στο κατώφλι του Μεσαίωνα.

Μια άλλη εικασία, λιγότερο ρομαντική, θέλει όλα τα σπάνιελ -όπως υπαγορεύει και το όνομά τους- να κατάγονται από την Ισπανία.

Θολό το τοπίο της καταγωγής. Μα ένα είναι σίγουρο: το κάβαλιερ διαμόρφωσε τα χαρακτηριστικά του στην Αγγλία. Και εκεί καθιερώθηκε ως φυλή.
Υπάρχουν εργόχειρα, υφαντά και μαξιλάρια, καθώς και πολυάριθμοι πίνακες ζωγραφικής ήδη από τον 14ο αιώνα που εκθειάζουν μικρά σκυλάκια αυτού του τύπου. Το κάβαλιερ που κρατάτε στην αγκαλιά σας κατάγεται από εκείνα τα τετράποδα μοντέλα στους πίνακες. Συνήθιζαν να τα αποκαλούν Spaniel Gentle, δηλαδή ευγενή σπάνιελ. Και πέτυχαν διάνα.

Ο Άλφα και ο Βήτα

Ο Βασιλιάς Κάρολος Α'αγαπούσε τα μικρόσωμα σπάνιελ και έδειχνε τόση αδυναμία στα κάβαλιερ, που τελικά πήραν το όνομά του. Με την ίδια θέρμη αγαπούσε τη φυλή και ο διάδοχός του, Βασιλιάς Κάρολος ο Β'. Μάλιστα, σύμφωνα με το ημερολόγιο του Samuel Pepys (μέλους του Αγγλικού Κοινοβουλίου), ο βασιλιάς παραμελούσε τα καθήκοντά του, προκειμένου να αφιερώσει χρόνο στα καβαλιεράκια του. Μάλιστα, ένα άλλο μέλος του Κοινοβουλίου, που δεν έβλεπε με καθόλου καλό μάτι τα σκυλοκαμώματα στα βασιλικά διαμερίσματα του Καρόλου, είχε δηλώσει με απέχθεια ότι ο βασιλιάς τα άφηνε ακόμα και να γεννοβολήσουν στο υπνοδωμάτιό του.

Τα πάνω κάτω

Κι επειδή η Ιστορία βαριέται τη μονοτονία, φύσηξε άλλος άνεμος: η πτώση του Οίκου των Στιούαρτ επέφερε ανάλογη πτώση στη δημοτικότητα της φυλής. Βλέπετε, στη συνείδηση του κόσμου το κάβαλιερ ήταν συνώνυμο της πολυτέλειας και του πλούτου. Εκείνη την εποχή, η μεσαία τάξη δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει οικονομικά στη φροντίδα ενός σκύλου συντροφιάς. Επίσης, οι Βασιλείς Ουίλιαμ και Μαίρη προτιμούσαν περισσότερο τα παγκ: μάλιστα ο Βασιλιάς Ουίλιαμ (King William of Orange) ήταν αυτός που πρωτοέφερε τα παγκ στην Αγγλία. Συνεπώς, κάθε σχέση με τα κάβαλιερ ισοδυναμούσε με πολιτικό ψεγάδι για τον Άγγλο της εποχής. Ρετσινιά και βάλε.

Η Βικτόρια, ο Αμερικανός και η κόρη του ζωγράφου

Τα κάβαλιερ έτυχαν καλύτερης μεταχείρισης από τη Βασίλισσα Βικτόρια. Αυτή ασχολήθηκε με την εκτροφή και την προώθησή τους, με τη διαφορά βέβαια ότι ύστερα από κάποιες "ατυχείς συνευρέσεις" με τα κατοικίδια παγκ της βασίλισσας, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των κάβαλιερ επιδέχτηκαν κάποιες αλλαγές: το κεφάλι, για παράδειγμα, έγινε πιο θολωτό. Ο σκύλος που προέκυψε ονομάστηκε αγγλικό σπάνιελ συντροφιάς και ο τύπος του κάβαλιερ με το επίπεδο κεφάλι σχεδόν εξαλείφθηκε. Σχεδόν: γιατί στα 1920, σε μια προσπάθεια να επανέλθουν τα αρχικά εξωτερικά χαρακτηριστικά της φυλής, ο Αμερικανός Roswell Eldridge επισκέφτηκε το περίφημο Crufts Dog Show στην Αγγλία και προσέφερε χρηματικό έπαθλο 25 λίρες επί 4 συνεχόμενα χρόνια (1926-1929) για το καλύτερο αρσενικό ή θηλυκό blenheim spaniel του "παλαιού τύπου". Και τα κατάφερε.
Ανάλογο ενδιαφέρον για τον παλαιό τύπο αυτού του toy spaniel έδειξε και η Amice Pitt, κόρη του ζωγράφου Sir Everett Millais, η οποία θυμόταν τα μικρά σπάνιελ από τους πίνακες των μεγάλων κλασικών ζωγράφων και το θεώρησε πρόκληση να ασχοληθεί. Η Amice ήταν ήδη γνωστή εκτροφέας Τσόου Τσόου και ο πατέρας της εξέτρεφε Μπασέ Χάουντ. Ήταν, λοιπόν, εξοικειωμένη με την εκτροφή σκύλων. Και πραγματικά, χωρίς τη συγκεκριμένη κυρία, δεν θα υπήρχαν σήμερα κάβαλιερ.

Ο γιος της Άννας

AnnsSon BhistoryTo 1926, η Miss Mostyn Walker, εκτροφέας μιας άλλης φυλής, των βραχυκέφαλων King Charles Spaniel, είχε έναν σκύλο που τον έλεγαν Lord Pindi (άσπρο-καφέ), ο οποίος ζευγάρωσε με μια θηλυκιά ονόματι Ann. Από εκείνη τη γέννα έζησαν 2 κουτάβια που θύμιζαν τους απογόνους εκείνου του λεγόμενου παλαιού τύπου: o Ann's Son (σ.σ. ο γιος της Άννας) χρώματος άσπρου-καφέ και o Wizbang Timothy (άσπρο-μαύρο-καφέ).

Η Miss Mostyn Walker πήρε μαζί της τον Ann's Son σε μια συνάντηση και οι παρευρισκόμενοι έφεραν όσους παλιούς πίνακες μπορούσαν να βρουν που να απεικονίζουν εκείνα τα toy spaniel με το μακρύτερο ρύγχος. Το πρότυπο της φυλής βασίστηκε στα χαρακτηριστικά του Ann's Son και στους σκύλους που εμφανίζονταν στους πίνακες.
H Mrs. Katie Eldred, γνωστή εκτροφέας που σήμερα ζει στη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά, ζούσε εκείνη την εποχή στην Αγγλία και μάλιστα έτυχε να παρευρεθεί σε εκείνη την ιστορική συνάντηση.

H φωτογραφία του Ann's Son (εικόνα) κόσμησε το εξώφυλλο του πρώτου φυλλαδίου που γράφτηκε ποτέ για τη φυλή και εκδόθηκε από το αγγλικό Cavalier King Charles Spaniel Club.

 

coincavΚορώνα Γράμματα

Το 1928, έτος ίδρυσης του Αγγλικού Ομίλου Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, πρόεδρος ήταν η Miss Mostyn Walker και γραμματέας η Mrs. Amice Pitt. Οι θέσεις τους ορίστηκαν στην τύχη κυριολεκτικά, με το αλάνθαστο "κορώνα ή γράμματα". Το 1944 η φυλή (και -κατά συνέπεια- ο Όμιλος) αναγνωρίστηκε από το English Kennel Club. Στα μέσα του 20ου αιώνα, το κάβαλιερ αποτελούσε μια από τις δημοφιλέστερες φυλές στην Αγγλία. Το 1995, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος (American Kennel Club) συμπεριέλαβε τα κάβαλιερ στους σκύλους συντροφιάς.

Και το όνομα αυτού

Τα μέλη αποφάσισαν να κρατήσουν το όνομα King Charles Spaniel και να προσθέσουν τη λέξη Cavalier, η οποία πιθανότατα προέκυψε από τη φράση: "Cavaliers versus Roundheads", που σημαίνει κατά λέξη "Βασιλόφρονες έναντι Κοινοβουλευτικών".

Μια που το έφερε η κουβέντα, ο Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος (1642 - 1651) περιελάμβανε μια σειρά από ένοπλες συγκρούσεις και πολιτικές μηχανορραφίες. Οι δύο πλευρές που ήρθαν μούρη με μούρη ήταν οι Κοινοβουλευτικοί (ή αλλιώς "Στρογγυλοκέφαλοι", εξού και Roundheads) και οι Βασιλόφρονες (ο στρατός του Βασιλιά, οι Ιππότες του, οι Cavaliers).

Η Ιστορία Εν τω Βάθει:

Κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφύλιου Πολέμου (1642-1651) αντίπαλοι ήταν οι φιλοκοινοβουλευτικοί (parliamentarians ή roundheads) και οι φιλοβασιλικοί (royalists). Ο όρος Cavalier αποδόθηκε "υποτιμητικά" από τους parliamentarians στους royalists για τον πλούτο που κατείχαν. Στη συνέχεια, όμως, οι ίδιοι οι φιλοβασιλικοί υιοθέτησαν τον όρο αυτό και πλέον αυτοαποκαλούνταν Cavaliers. Με τούτα και με κείνα, οι parliamentarians κέρδισαν τον Εμφύλιο και αφού εκτέλεσαν τον πατέρα Κάρολο Ι το 1649 εξόρισαν τελικά και τον υιό το 1651 και εγκαθίδρυσαν την Κοινοπολιτεία της Αγγλίας με δικτάτορα τον Cromwell. Αφού πέρασαν 9 χρόνια και μετά από πολιτική αστάθεια, οι Άγγλοι αποφάσισαν να καλέσουν πίσω τον Κάρολο II και να επαναφέρουν τη μοναρχία το 1660.

Κι εδώ ερχόμαστε στις κοινοβουλευτικές περιόδους.

Όπως εμείς έχουμε Κοινοβουλευτικές Περιόδους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο οι οποίες αριθμούνται -και τώρα τρέχει η ΙΖ´ Περίοδος- έτσι και στο Αγγλικό Κοινοβούλιο οι Κοινοβουλευτικές Περίοδοι ονοματίζονται με μια χαρακτηριστική με τα τεκτενόμενα εκείνη την περίοδο ονομασία.

Έτσι λοιπόν για παράδειγμα κατά την περίοδο την Κοινοπολιτείας υπήρξαν οι εξής κοινοβουλευτικές περίοδοι:

First Protecrorate Parliament 1654
Second Protectorate Parliament 1656
Third Protectorate Parliament 1659
Με την επάνοδο του Βασιλιά Καρόλου II στη Βασιλεία -και επειδή το Κοινοβούλιο δεν συγκλήθηκε από τον Βασιλιά αλλά έγινε το αντίθετο- η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος ονομάστηκε TheConventionParliament. Αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος διαλύθηκε σύντομα και τη θέση της ποια πήρε;

THE CAVALIER PARLIAMENT (1661-1979)

Ακόμα και σήμερα είναι η μακροβιότερη κοινοβουλευτική περίοδος στην ιστορία της Αγγλίας με διάρκεια 18 χρόνια!

Πηγές:
thecavalierclub.co.uk
vintagecavaliers.net
covingtoncavaliers.com
cavaliers.co.uk
Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Κανδεράκη για τις πληροφορίες αναφορικά με τις κοινοβουλευτικές περιόδους.

Πηγή: www.cavalierking.gr

 

new logo

Όμιλος Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ Ελλάδος

Διεύθυνση: Αλιβερίου 6 Περιστέρι, Αθήνα Αττική 12135 Ελλάδα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

+ 30 6979 700 732 (Πρόεδρος)
+ 30 6943 075 035 (Αντιπρόεδρος)
+ 30 6944 106 561 (Γραμματέας)

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]

Βρείτε μας στο Facebook

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…